Kategorier
Blogg

Blindhet och synträning

Dagens mest bisarra synrelaterade nyhet…
”Blinda personer i delstaten Iowa i Mellanvästern i USA beviljas systematiskt tillstånd att bära skjutvapen”
http://www.dn.se/nyheter/varlden/har-far-blinda-bara-skjutvapen/

Men för att spinna vidare på temat att inte se något och att få en projektil att träffa ett mål.
Det går. Kolla här:
Basketball Kansas Coach Hits Half Court Shot, blindfolded!


www.youtube.com/watch?v=GsOhvUVbTiY

Jag får tårar i ögonen, kanske lite extra för att vår fantastiska pappa var basketproffs när han var lite yngre.

Nåväl, ovanstående är i själva verket oerhört inspirerande för den som tränar sin syn.
Att se att det går att använda andra sinnesorgan och sin fantasi och sitt självförtroende för att skapa sig en bild av världen och hitta ett mål.

Det ska ju i sammanhangets namn sägas att det går att skjuta med vapen utan att använda ögonen. Här är några exempel vars äkthet jag inte känner till, men motsvarande är fullt möjligt.

Blindfolded revolver speed shooting excerpt- Shoot Fast! With Jerry Miculek

www.youtube.com/watch?v=mYl2YWYUfxo

www.youtube.com/watch?v=C2Wxq-MWYjU

Nåväl, att bära vapen om man inte ser något är dumt, jag hoppas att de flesta inser det.

Hur är det då, kan blinda träna sin syn? Den gode Bates har många beskrivningar av hur han hjälpte blinda att förbättra sin syn. Till exempel hur han lyckades få människor som saknade upplevelse av ljus att lyckas få upplevelse av ljus
bl.a. så här:

Två övningar har alltid lett till att blinda patienter lyckats med att registrera ljus. En är palmering, och den andra är vaggning. Vaggning kan ske på två sätt:

Ett. Låt patienten stå med fötterna isär och vagga kroppen, inklusive huvud och ögon, från sida till sida, samtidigt som vikten flyttas från ena foten till den andra.

Två. Låt patienten flytta handen från ena sidan till den andra framför dennes ansikte, samtidigt som patienten uppmanas att försöka föreställa sig att denna ser handen i rörelse. Så snart han lyckas med att göra detta är det möjligt att påvisa att han verkligen ser rörelsen.

Även om dessa åtgärder verkar väldigt enkla, så har de alltid, antingen var för sig eller tillsammans, lett till att patienten har uppnått ett tillstånd av uppfattning av ljus, tiden för detta har varit mellan femton minuter och en halvtimme.

Vid palmering, bör patienten komma ihåg att detta inte ger någon lindring om mental avspänning ej uppnås. Detta framgår genom försvinnandet av vita, grå och andra färger som de flesta blinda ser till en början när de har ögonen stängda och täckta.

Översättning av och copyright Tony Helinsky 2013

Originaltext på engelska:

Two things have always brought perception of light to blind patients. One is palming, and the other is the swing. The swing may take two forms:

1. Let the patient stand with feet apart, and sway the body, including the head and eyes, from side to side, while shifting the weight from one foot to the other.

2. Let him move his hand from one side to the other in front of his face, all the time trying to imagine that he sees it moving. As soon as he becomes able to do this it can be demonstrated that he really does see the movement.Simple as these measures are, they have always, either singly or together, brought relaxation and with it perception of light, in from fifteen minutes or less to half an hour.In palming, the patient should remember that this does not bring relief unless mental relaxation is obtained, as evidenced by the disappearance of the white, grey and other colors which most blind people see at first with their eyes closed and covered.”How To Obtain Perception Of Light In Blindness”/Better Eyesight Magazine Mars 1921.

www.central-fixation.com/better-eyesight-magazine/better-eyesight-1921-03.php

Notera att Bates var läkare och hade med patienter att göra. Jag, som är Natural Vision Coach och Natural Vision Teacher behandlar inte patienter. Jag lär ut, coachar och inspirerar i Bates-metodener och Natural Vision metoder. All träning och utvärdering görs av den som tränar. Personligen tror jag detta att var och en tränar själv är en oerhört central del i Natural Vision som gör det mycket mer framgångsrikt nu för tiden än det var på Bates tid. Dessutom passar det såklart bättre i vår moderna tid.

Jag har än så länge inte själv träffat någon blind som har tränat sin syn med Natural Vision så jag har ingen personlig erfarenhet av det. Av den litteratur jag har läst så låter det som att där finns möjligheter till vissa förbättringar men att det naturligtvis är en oerhört stor utmaning. Så finns det så klart oerhört många varianter av blindhet där vissa förstås är helt omöjliga eftersom det inte finns fysiska förutsättningar, som avsaknad av ögon eller avsaknad av synceller etc. Definitionen av blindhet har också utvecklats något. Bates själv beskrev blindhet som avsaknad av förmåga att registrera ljus. Det tillståndet kallas idag för ”total blindhet”. När personen har förmåga att registrera ljus men får en uppmätt synskärpa i ett Snellen-test med värdet 20/400 (Amerikansk notation) eller 0,05 (Europeisk notation) anses personen vara i ett tillstånd av ”blindhet”.
sv.wikipedia.org/wiki/Blindhet
en.wikipedia.org/wiki/Blindness

Däremot är det är bra att träna sin syn genom att inte använda sina ögon.

Exakt hur det görs är inte så jätteviktigt.

Det viktigaste är att du, när du tränar din syn, har roligt, är glad, nyfiken, bekväm och säker.

p.s. Basketstoryn är för övrigt ännu mer intressant … Några elever skulle skoja lite med Joel Branstrom, som han heter, och lovade honom biljetter till NCAA’s Final Four ifall han klarade av att sätta bollen. Ingen trodde såklart att han skulle klara det. Men han klarade det… fast eleverna hade inte några biljetter, så det slutade med att han fick ett presentkort till en Mexikansk restaurang i stället. Men vad gör det, tyckte Joel, det var en feel-good moment! Härlig inställning efter en makalös bedrift. Tur säger någon, javisst är det tur, det behöver man om man ska lyckas med svåra saker, tur, och en massa självförtroende, och fantasi och förmåga att lita på alla sinnesorgan, bara tur räcker inte långt..
usatoday30.usatoday.com/sports/basketball/2010-01-25-3279917531_x.htm
d.s.

basket-coach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *