Kategorier
Blogg

En fin dag att tänka på att fokusera

Jag tittar ut genom ett fönster, det är en riktigt fin sensommardag i Lund idag, ännu en. En bra dag att fundera över… ta ta ta ta daaa… fokus. 🙂 Javisst! Alltid fokus :-))
Det finns rätt fokus, fel fokus och ingen fokus.
När det gäller rätt och fel fokus är det inte alls alldeles lätt.
Det vet alla som haft eller har problem med synen. Att se något skarpt är inte alltid lätt. Det du vill se skarpt, det vill säga fokusera på, är inte skarpt, det är ur fokus.

Det finns två sorters felfokusering.


Den ena är den felfokusering som dina glasögon eller linser har gjort att du anpassat dig till.
Att något är oskarpt eller ej fokuserat på, kan bero på att du fokuserar fel, som du gör med glasögon.
Den ”inställning” dina ögon gör för att fokusera rätt är med glasögon eller linser en inställning som är på fel avstånd när du använder glasögon eller linser. Det kan vara användbart när du tittar på avstånd där du har problem att fokusera men på de avstånd där du kan fokusera utan glasögon eller linser så är inte bara onödigt att göra fel, men även en träning i ett fokusera fel på avstånd där du kan se. Du blir bra på att fokusera på fel avstånd. Det är min uppfattning att det inte är bra.

När du ska träna din syn gäller det att träna på att fokusera rätt först och främst och sen att träna på att fokusera på det som är lite svårare att fokusera på.

Den andra sorters felfokusering är inte ett fel i sig, men den är mycket intressant och också en utmaning när det gäller att träna sin syn med Natural Vision. Den andra sortens felfokusering är att du fokuserar på något annat än det du tänker att du ska fokusera på. Vad du ska notera då är att du fokuserar på något, en annan sak, eller bara ett annat avstånd. Försök att hitta vad det är du fokuserar på och vilket avstånd, bejaka det och gläds åt att du faktiskt fokuserar på något. Att fokusera fel är inte så dåligt, det svåra är att inse att du fokuserar fel, eller egentligen att du fokuserar på något annat, och inse vad det är du fokuserar på. Därefter behöver du konstatera att det du faktiskt fokuserar på, är det som du fokuserar på. Ett exempel från vardagen är att du tar en kamera med autofokus och ska ta en bild. Men det som du tänkte skulle hamna i fokus har inte hamnat i fokus, det är något annat som kameran valt att fokusera på. Jämför bilderna jag tagit.

130910_0827_img_2426_syncoachen_fokus-bada

Vad är fel och vad är rätt. Ja, rätt fokus är det som är i fokus, även om det inte är det som den som ser bilden tycker är rätt fokus, eller den som tagit bilden. Resultatet av en felfokusering (av den andra sorten) är alltid rätt fokus, men det är inte alltid samma resultat som förväntningen / önskningen.

När du ska träna din syn på att fokusera rätt enligt den andra sortens felfokusering gäller det att få ihop resultat med förväntningar / önskningar.

Nu ska vi inte underskatta besvären som felfokusering medför. Men utmaningen att börja fokusera rätt är det som är en del av kärnan med Natural Vision. När du har förstått det, då är du inte klar, du kanske inte kan fokusera rätt och överallt och allt är inte perfekt. Men var lugn, du är på den perfekta vägen. Fina Karin Boye lyfte den insikten för oss, ”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.” Så håll fokus på den fokuserade och fokuserande vägen. Låt dig inte nedslås av dig själv eller av någon annan när det ibland är besvärligt, för det är det, det visste inte minst Karin.

När det gäller ”ingen fokus”, att bara stirra ut i tomma intet, så är det inget bra för synen. Kanske någon tror det är vilsamt, men det det absolut inte. Om ögonen och synen inte får lov att fokusera på något blir de bara förvirrade och trötta och anspända. Om du vill träna din syn med Natural Vision gäller det att sluta med den dåliga vanan att inte ha fokus och börja med den goda vanan att fokusera på något.

Och som avslutning lite inspiration från idrottsvärlden. En intressant och fascinerande historia, med en slutkläm som alla som vill träna sin syn kan låta sig inspireras av.

”jag vet att jag kan lyckas i vilken klubb som helst eftersom jag tror så mycket på mig själv.”

/ Mesut Ösil apropå sin flytt från Real Madrid till Arsenal.
Tack för din berättelsen Kalle Karlsson och lycka till Mesut och alla andra med att tro på er själva.

Dokument: Så lyckade Arsenal värva Özil

Apropå fotboll, det är landskamp för Sverige idag, kan vi hoppas att Sveriges landslags massör Richard Dahan är redo att göra en insats om det behövs . . .  ”
Masseur of Aparecidence invades Brazil Serie D play-off match ”

http://www.youtube.com/watch?v=TAsNiCP4aQA
🙂

Mer inspiration från idrottsvärlden idag:
”Man stöter på svårigheter i livet, men om man bara intalar sig själv att det kommer att gå vägen så brukar det lösa sig, sa hon då.”
/ Diana Nyad som simmade mellan Kuba och Florida. Fusk eller inte, hon har i alla fall simmat väldigt mycket, och det är ett bra talesätt.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/simning/article17439607.ab

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *