Kategorier
Blogg Frågor&Svar

Fråga: Hur fel kan jag tänkas fokusera med tanke på att jag har -8.00 i dioptrier?

Jag fick en fråga på Facebook:

LC: Hur fel kan jag tänkas fokusera med tanke på att jag har -8.00 i dioptrier? Hur lyckas jag över huvud taget trycka ut mitt öga till en så avlång form att jag får denna skillnad? Kan det verkligen vara hälsosamt i längden att trycka ihop ögat så att jag ser normalt? Det går ju om jag tar till händerna, men…

Här kommer mitt svar:

Hej LC. När det gäller hur fel du fokuserar så kan du göra ett enkelt test själv (jag förutsätter nu att du har glasögon med endast korrektion för närsynthet -8 och inte korrektion för astigmatism och ålderssynthet och bifokala/trifokala/progressiva glasögon).

Ta av dig glasögonen och mät hur nära du kan fokusera i centimeter. Du kan ta t.ex. ett papper med text och hålla nära dig där du kan se det skarpt. Täck över ena ögat och gör följande. Flytta pappret från dig så långt du kan utan att texten blir suddig. Detta avstånd där det blir suddigt är det näravstånd du kan fokusera på för det ögat (något förenklat). Täck nu över det ögat du just testat och gör motsvarande sak med det andra ögat.

Nu har du två avstånd i centimeter som är de avstånd som du kan fokusera på.

Om det avståndet är t.ex. 20 centimeter så är det ungefär så att dina glasögon på ett ungefär gör att omvärlden hamnar på ett avstånd liknande detta. Nu är det inte exakt så det fungerar därför att mätningen med glasögon är omvänd, dvs. glasögonen sätts på och så mäter man hur bra du kan fokusera med glasögonen, och det avståndet varierar. Ja, sen varierar såklart din förmåga att fokusera vid olika tillfällen på dagen, året etc. Men för att ge dig en liten ungefärlig bild av hur fel det är.

En annan sak som också påverkar hur fel du fokuserar är såklart hur nära ögonen, eller egentligen näthinnan, som glasögonen sitter på näsan. Det är ju också ett avstånd som många människor får en variation i eftersom glasögonen åker upp och ner på näsan.

Dioptrierna är alltså inte ett mått på hur fel du fokuserar eller på hur stort ditt fel eller problem  är. Det enda absoluta måttet som dioptrierna anger är måttet på glasögonens slipning. Dioptrier beskriver helt enkelt styrkan på glasögonen. Sen anpassar sig den som använder glasögonen till att se genom dessa.

När det gäller formen på ditt öga vet jag inte hur just ditt öga ser ut. Kanske hur du gjort en undersökning som mätt upp formen på ditt öga i just det undersökningstillfället och med just den metoden. Om det är så att ögats form förändras av någon anledning som inte är naturlig så tror jag inte det är så bra att ögats form är förändrad.

Synträning med Natural Vision går ut på att låta ögat se med sin naturliga inbyggda skärpa och träna upp förmågan att fokusera. Det går inte ut på att på något sätt tvinga fram något med våld. Jag rekommenderar att INTE på något sätt peta på ögonen med händer eller något annat.

Problemet med glasögonen är att de begränsar dina möjligheter att se utanför den optiska korrektion som glasögonen skapar.

Ha en härlig söndag LC!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *