Kategorier
Blogg Första sidan Första texten

Vill du veta hemligheten med glasögon och linser?

Du har inte något synfel, du har ett fokusproblem. Och det kan du träna bort.

För att förstå det lite lättare ska jag förklara vad glasögon och linser gör.
Glasögon och linser förvärrar fokusproblem för att de lär dig fokusera på fel avstånd.
Glasögon och linser förvränger och försämrar det du ser på en massa sätt. Glasögon och linser blir smutsiga och repiga, linser stoppar syre och tårvätska, glasögon begränsar synfältet, de båda skapar optiska defekter som all optik skapar, som t.ex. reflektion och färgblödning, de förminskar eller förstorar världen och flyttar fokus närmare eller längre bort, de förvränger dina övriga sinnesfunktioner som t.ex. kopplingen mellan balanssinnet och ögonens rörelser (VO-reflexen). Din hjärna är fantastisk på att lära sig att bortse från dessa förvrängningar. Men förvrängningarna är där och de är en förklaring till att många känner sig trötta av glasögon eller linser och får huvudvärk och andra besvär och möjligen andra synproblem. De som inte tränar på att fokusera på svårare avstånd och i stället fokuserar med fel avstånd och fel vinkel får vanligtvis starkare och starkare glasögon ju mer de använder glasögon eller linser.

Varför glasögon eller linser?

Det är inte för att förbättra synskärpan. Du har nämligen perfekt synskärpa. Jajamen, härliga nyheter eller hur? Det kan du själv testa nu direkt. Ta ett par glasögon, vilka som helst, och sätt dem några centimeter ovanför någonting, din hand eller en text t.ex., så ser du enkelt att de inte gör någonting skarpare. Glasögon och linser är bara optik och tillagd optik är bara förvrängning och inte någon mystisk uppskärpning.

För den som använder glasögon eller linser så framstår glasögon eller linser däremot som magiska. Så var det för mig, jag hade på mig glasögon från 2000 till 2007, hela min vakna tid. De var slipade framförallt för astigmatism och även närsynthet och jag minns att så fort jag satte på mig dem så såg jag allting klart och tydligt. Det var magiskt. Men det är inget emot den magi som finns i att se helt naturligt utan glasögon eller linser.

Du har glasögon eller linser för att en av alla ovanstående förvrängningar upplevs som användbar i vissa lägen i livet.

Förflyttning av fokus.

När glasögon eller linser sätts nära ögonen så är det egentligen väldigt obehagligt, prova ett par glasögon som är motsatsen till dina egna så förstår du. Men de ”fungerar” för att där också finns en enda liten belöning för den som av olika anledningar har besvärligt med att fokusera. Belöningen är att bäraren ser saker i fokus som den inte klarar av att fokusera på annars. Att det sker genom att fokusera på fel avstånd med fel vinkel och med andra fel gör inte så mycket eftersom i just den stunden så är avståndet det som testas. Hemligheten är helt enkelt förvrängningen som flyttar fokusavståndet (vid läsning har plusglas-användaren även behov av förstoringseffekten). Den person som kallas närsynt för att den inte kan fokusera på t.ex. sex meter sätter på sig glasögon så att det som är sex meter bort behöver samma fokus som om det vore tre meter borta. Personen fokuserar på tre meter och ser det som är sex meter bort i full skärpa.

Anpassning är inte korrektion.

Glasögonen eller linserna korrigerar inte något fel och de är inte anpassade till dig, även om det kan kännas så. De är gjorda för att anpassa världen så att du lättare kan se det du inte fokuserar på som om du hade fokuserat på det. Men att det känns bra på ett sätt, beror på att du har tränat på dina glasögon och på att du har anpassat dig till dina glasögon eller linser. Om det är så att ditt fel är ögats/linsens/hornhinnans form så hade en korrektion korrigerat ögat/linsen/hornhinnan. Och nej, laseroperation korrigerar inte heller, den hyvlar bort delar av hornhinnan som en anpassning till en teori om att det är fel på ögats form. Om denna teori är helt eller delvis rätt eller fel så är en slipning av hornhinnan inte en korrektion av ett eventuellt fel på ögats form utan en anpassning av en annan del av ögat. Inte heller de ögonoperationer där ögats lins byts ut eller kompletteras, korrigerar den teoretiskt felaktiga formen på ögat. Möjligen skulle man rent teoretiskt kunna tala om korrektion om man byter ut en lins som ”blivit stel” på ålderns höst mot en ”mindre stel” lins. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt.

Du kan träna i stället.

Nu vet du att det enda glasögon eller linser gör är att flytta fokusavståndet närmare eller längre bort. Då är det lättare att förstå att du i stället för mer eller mindre permanent optisk förvrängning kan använda träning. Med glasögon och linser begränsar du fokusavstånden och lär dig fokusera fel. Med träning lär du dig fokusera rätt och utöka ditt fokusområde. Astigmatism är en asymmetrisk förvrängning som också går att träna bort. Jag är Sveriges första certifierade coach och lärare i träningsmetoden som jag själv använt, Natural Vision (Dr Bates-metoden).

Synträning är att göra något med syfte eller resultat att få bättre förmåga att fokusera. Du lär dig relevant anatomi och teori och att mäta din syn och din fokusförmåga. Du lär dig naturliga och bekväma övningar som tränar och förbättrar avspänning, rörelse, fokus, självförtroende och fantasi/minne. Du lär dig också teknik för att se behagligt så att allt du gör i vardagen blir gynnsam träning av din syn utan att du behöver tänka på det och göra något speciellt.

Träningen med den metoden har hjälpt mig att förbättra min fokusförmåga så att jag inte har behövt glasögon sedan år 2007. Kan jag, så kan du. Anmäl dig till en workshop eller till enskild coaching på plats/telefon eller Skype och kom igång och träna idag. http://boka.TonyHelinsky.se

/Tony Helinsky, Certifierad Natural Vision Coach med TonyHelinsky.se, Art Director/Grafisk Designer, FileMaker/Mac/iOS/webb-konsult i egna företaget Helitera AB, pappa och skärmflygare.

version 1.1 (Första publicering 2013-08-19 1.0, Uppdaterat 2013-08-21 1.1)

10 svar på ”Vill du veta hemligheten med glasögon och linser?”

Funkar verkligen det här? Kan man verkligen träna upp sin syn? Min skolsköterska sa att det inte funkar.

Hej Linda

Ja, det funkar verkligen ! Jag har varit utan glasögon sedan 2007. Det fungerar verkligen riktigt bra.

Vad har du för styrka på dina glasögon eller linser?

/Tony

Svara

Linda skrev:
Jag har inte gått till optikern än men det är inte mycket. Jag ser ju saker klart och tydligt men ibland på tavlan så blir det lite suddigt. Jag kolla upp det på internet och närsynt var det som passade mig.

Svara

det är ingen quick fix, som löser allt direkt som genom ett trollslag

Om har problem att fokusera och vill lära sig att fokusera, så behöver du träna på att fokusera,

Det är lite som om du t,ex, aldrig har sprungit, och har som mål att kunna springa ett maraton,
då kan du inte börja springa lite en dag, märka att det går lite bättre, och förvänta dig att kunna springa maraton första dagen du tränar.

Inte riktigt, men ungefär.

Det intressanta är om du upplever med en liten kort förenklad övning
att du faktiskt kan se något en aning skarpare.

Det betyder, i min värld, att förändring är möjlig !

Och att just DU har upplevt att någonting fungerar för dig.

Sen är det inte alla som vill ändå, såklart.

Härligt att få så mycket bekräftat under året.
Nu kan jag checka av detta ifrån min lista utav analyser jag har gjort, mina experiment på mig själv är värda resultaten.
För nu fick jag detta bekräftat att glasögon får mig och se världen efter hur andra ser den.
Jag läger dem i lådan för den dagen jag behöver en annan uppfattning igen.
Mvh: David

Kul att höra! Önskar dig bästa möjliga fokus och njutning av tillvaron!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *