Kategorier
Blogg

Nej, det är inte för sent, se på Harry, 92, som slängde rullatorn.

Jag fick en fråga på bloggen precis samtidigt som jag läste en underbart upplyftande artikel . . .

Som hänger ihop på ett fascinerande sätt.

Här är frågan:

Ja jag bor i Lund och har ständigt problem med min syn, bl.a. på grund av ett s.k. skelningsfel från tidig barndom. Betydligt sämre syn på vä. öga än hö. Är väl troligen för sent att träna upp synen på vä. Född -32 och fyllde således 80 i somras men behöver nu i än högre grad en bättre syn. Läser numera dagstidningarnas texter bara med hjälp av förstoringsglas. Utan detta är texten suddig. / Ingemar

Hej Ingemar,

Det är aldrig för sent för någonting. Även om åldrandet är oundvikligt och medför åldrande så kan vi möta åldern på olika sätt. Det går inte att göra linsen mindre eller mjukare men det finns massor med exempel på att det går att förbättra sin syn även för äldre. Det som är problemet är inte ett synfel utan förmågan att fokusera. När det gäller ”skelningsfel” så är inte det heller ett fel utan ett problem med att få ögonen att fokusera på samma sak.

Här är en inspirerande berättelse på alla sätt och vis. Den handlar om en man som är mycket äldre än dig. Du är riktigt ung i sammanhanget. Henry, 92 år, började umgås med barn och har sedan dess slutat använda sin rullator. Henry blir inte yngre, men han känner sig yngre och tror att han är ung och det medför en massa positivt för honom och naturligtvis för barnen han träffar, och samhället i stort.

Du upplever texten som suddig för att du inte lyckas fokusera på det avstånd som texten är. Genom att använda förstoringsglas eller linser förstorar du världen. Du ”flyttar” det du vill se så långt från dig att det befinner sig på den plats där du kan fokusera. Det gör att ju mer du använder förstoringsglas eller glasögon ju svårare blir det att fokusera på nära håll eftersom du tränar den förmågan mindre och mindre.

Kom gärna på en introduktionsföreläsning imorgon onsdag kl 18-20 i Lund och hör mer om varför du inte har synfel utan fokuseringsproblem, och att det går att träna bort.

Hälsningar
Tony

www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/henry-motte-barnen-och-slangde-rullatorn

svt-harry-92-slangde-rullatorn-org

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *