Kategorier
Blogg Introduktionstext

Träna upp din syn och se bättre utan dyra glasögon, linser eller laser.

Glasögon och linser kan göra det lättare att se vissa saker skarpare. Men de förbättrar egentligen din syn lika lite som en bil förbätttrar din förmåga att gå. I själva verket kan glasögon och linser försämra synen ytterligare ju mer du använder dem. Bland annat beroende på att slipningen endast är ”korrekt” i mitten.

Med det sagt kan optisk korrigering vara användbar, inte minst om du behöver det, t.ex. i arbetet, eller har vant din syn vid glasögon eller linser. Ett mikroskop kan vara användbart om du ska se något i förstoring, men det är ju inte så lämpligt att ständigt bära ett mikroskop på huvudet!

Är du skapt för att sitta framför en datorskärm hela dagarna? Framför en tidning, en bok, en TV eller en dator på morgnar och kvällar? Använda en smartphone däremellan? Är det bra för din syn att längre stunder titta med samma avstånd utan att röra på huvudet särskilt mycket? Självklart inte. Om du måste göra något av detta finns det olika sätt att göra det på. Rör på huvudet och ögonen och och låt blicken svepa över omgivningen och skifta mellan olika avstånd, material, ljusstyrka och färg.

 

Korrigera optiken eller korrigera synen.

 

Om du får felaktiga synintryck till hjärnan upplever du självklart det som ett problem. Om dina synintryck korrigeras optiskt så är problemet löst. Det är ett sätt att se på optisk synkorrigering.

Ett annat sätt att se på felaktiga synintryck skulle kunna vara att dina felaktiga synintryck bland annat orsakas av fel i dina ögon. Felet i ögonen orsakas i sin tur av ett annat problem. När dina synintryck korrigeras optiskt så löser det inte det egentliga problemet. Det kanske rentav förvärrar både felet i ögonen och det ursprungliga problemet.

Hur det egentligen är för dig vet jag inte men däremot vet jag att dina ögon bara är en del av din syn. Jag vet också att det är spännande och nyttigt att se på problem på olika sätt. Att bryta sig ur gamla inkörda synsätt kan ge nya möjligheter och rentav nya insikter. Att felet i ögonen orsakas av andra problem är helt enkelt en alldeles logisk hypotes som är väl värd att beakta.

Vi människor är fullt medvetna om att våra sinnen ger oss information om vad som händer i omvärlden. Men har du tänkt på att dina sinnen också ger information om vad som händer inom dig? Visst väcker den tanken spännande synsätt på din syn!

 

Sitt stilla i en stol resten av livet.

 

Du kan naturligtvis inte ändra på att du åldras och att det medför förändringar men du kan möta åldersförändringarna på olika sätt. Om du känner att det tar emot att röra dig kan du sätta dig i en stol resten av livet för att du eller någon annan konstaterat du drabbats av ålders-orörlighet. Eller så går du en promenad varje dag och känner att när du går lite varje dag är det lättare att gå nästa dag, osv.

Du har två sorters seende. Ditt perifera seende registrerar rörelser, ljus och mörker med en enastående förmåga. Ditt centrala seende registrerar detaljer och färger med en lika enastående förmåga. Du använder bägge seendena tillsammans och oftast utan att tänka på det. Träna på att använda ditt centrala seende för detaljer.

Om du är överansträngd och stressad kan du få olika bekymmer såsom sämre syn. Om du t.ex. sitter och läser på en datorskärm och låter bli att sova i ett dygn kommer du känna att du har över ansträngt ögonen och att hela kroppen fungerar sämre.

 

Den som har bra syn

använder principerna för Natural Vision.

 

Metoden Natural Vision (Natural Vision Improvement/The Bates Method/Naturlig synförbättring), är en relativt ny metod för att förbättra synen. Den utgår från hur den som har bra syn använder sina ögon.

Natural Vision-metoden togs fram av Dr. William H. Bates och är nästan hundra år gammal. Grunderna är de samma även om tekniken utvecklats och förfinats. Metoden består av tre grundprinciper; rörelse, centralisering och avspänning. Rörelse handlar om att röra blicken för att märka förändringar. Våra sinnen har lättast att märka förändringar. Försök att provsmaka en dryck utan att rulla runt den i munnen. Eller varför inte lyssna på ett stycke musik som består av samma ton och samma styrka, hela stycket igenom. Centralisering är helt enkelt att använda ditt centrala seende för att se detaljer, i stället för att använda ditt perifera seende för detaljer. Avspänning innebär att din syn inte ska vara vare sig anspänd eller slapp.
För att lyckas med detta behöver du använda tre vanor, skissa, andas och blinka. Eller omvänt: sluta stirra, sluta hålla andan, och sluta med att hålla ögonen öppna för länge.

När en idé består av grundläggande enkla principer så är den tilltalande. Om du kan ifrågasätta någon av de grundläggande principerna håller inte idén.

 

Du kan träna din syn.

 

Jag påstår att precis som du såväl medvetet som omedvetet kan göra saker som försämrar din syn, så kan du även förbättra din syn genom träning.

Verkar det vara för bra för att vara sant? Var inte orolig. Det är alldeles sant för mig och kan bli det för dig också. Det är däremot inte alldeles enkelt. Det är enkelt att berätta och förklara, och någorlunda lätt att förstå. Men att tillämpa det i praktiken och förändra vanor, kanske rentav omedvetna vanor, är som bekant en annan sak. Du kan säkert förbättra din syn, men det krävs en insats av dig. Och precis som Zlatan inte hade nått någonstans om han inte trott på sig själv, jobbat för att nå sitt mål och löst problemen, så är det svårt att förbättra något utan att tro på möjligheterna, jobba med och mot dem, och inte slås ned av problem på vägen. Zlatan var 19 år när han i Malmö för media berättade om sin dröm. Det tog honom sex år, två länder, och tre klubbar innan han spelade som anfallare för Inter i Italien. Zlatan slutade vare sig drömma eller gå vidare. Jag använde glasögon för astigmatism och närsynthet från 2000 till 2007 men sedan juli 2007 har jag vare sig använt eller saknat glasögon. Jag förverkligade min dröm. Vad är din dröm?

 

Det är inte svårt att börja, bara gör det.

 

Kommer du ihåg när du var liten och tränade på att knyta skosnören? Det verkade svårt i början och du kunde inte de första gångerna, hur du än försökte. Men första försöket var första träningen och du blev bättre och till slut kunde du. Nu tänker du inte på hur man gör längre men du minns säkert hur svårt det var att knyta upp knutar som suttit fast länge.

En god nyhet är att om du läst ända hit har du inte bara börjat få insikt om något stort, du har i själva verket redan tagit dig en bit på vägen. Grattis!

När du börjar med synträning känns det kanske lite ovant. Men som du kanske har hört förut när du gjort förändringar i livet, ”du vänjer dig”.

Och kom i håg, om du hör något i stil med ”du kan aldrig bli bättre på det där”, gör som Zlatan, lyssna inte!

/Tony Helinsky, Certifierad Natural Vision Coach med TonyHelinsky.se, AD/Grafisk Designer, FileMaker/Mac/iOS/webb-konsult i egna företaget Helitera AB, pappa och medmänniska.

6 svar på ”Träna upp din syn och se bättre utan dyra glasögon, linser eller laser.”

Ja jag bor i Lund och har ständigt problem med min syn, bl.a. på grund av ett s.k. skelningsfel från tidig barndom. Betydligt sämre syn på vä. öga än hö. Är väl troligen för sent att träna upp synen på vä. Född -32 och fyllde således 80 i somras men behöver nu i än högre grad en bättre syn. Läser numera dagstidningarnas texter bara med hjälp av förstoringsglas. Utan detta är texten suddig.

Hej!
Förut hade jag perfekt syn på båda ögonen, men nu har mitt vänstra ögats syn sjunkit en smula. Så, säg mig, kan mitt vänsteröga få tillbaka sin gamla syn? Hur ska jag göra?
/Andrea

P.S Säg inte att detta är reklam!

Hej,
Jag har fått sämre syn och har haft glasögon sedan dagis.
Det känns som att ju längre jag har glsögon desto sämre syn får jag.

Och så vill jag veta hur man tränar upp sin syn.
Finns det typ ingen video eller någon förklaring?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *